Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vánoce na obzoru, zakazování také

Jako tradičně v tomto období se různí vytvářeči dobra, a ty miluji, protože oni jako jediní vědí, co je správné, zase snaží omezit prodejní dobu v obchodech. V jejich čele spojí zasloužilý odborář Milan Štěch. Odborář od r. 1979, kandidující za ČSSD, který rád prohlašuje, že nepotřebuje univerzitní vzdělání, protože z praxe předsedy ZV ROH nejlíp ví, co pracující potřebují. Podle něj je takový zákaz elementární vstřícnost směrem k zaměstnancům, kteří jsou mnohdy nuceni pracovat během nedělí i svátečních dní. Prý je načase tento krok udělat a přispět tak k tomu, aby rodiny byly o svátcích pohromadě, přitakávají mu různí vykladači dobra.

A tak spolu se svými některými kolegy senátory i bývalými kolegy z vůdčí strany, jako třeba soudružskou Semelovou, která prohlásila, že návrh může počítat s podporou komunistických poslanců, „naprosto souhlasím s tím, aby obchodní řetězce měly o svátcích zavřeno. Jejich zaměstnanci jsou už tak odíráni, dělají za velmi nízké mzdy a ještě k tomu dělají od nevidím do nevidím včetně sobot, nedělí a svátků“, řekla. Je také přesvědčena, že opatření nebude mít negativní dopady na zaměstnanost a kvůli omezení prodeje o svátcích k žádnému propouštění nedojde, chce zase zakazovat a nařizovat.

Náš právní řád je zaplevelen různými nesmysly. Byrokratickými, technickými a jinými požadavky, omezeními, zákazy a příkazy, které komplikují a prodražují veškeré podnikatelské aktivity. Místo toho, aby politická reprezentace tyto požadavky a limity redukovala, tak je neustále rozšiřuje. Politici mají bránit, aby se lidem nedělo skutečné příkoří. Na to ovšem politici kašlou a řeší hlouposti. Příkořím přeci není, že musím prodávat o svátcích, pokud jsem zaměstnán jako prodavač. Obchod je totiž především služba pro zákazníky, kteří si za tu službu platí. Pokud jsem líný prodávat o svátcích, musím jít holt dělat něco jiného. Dobrotvůrci a obhájci rodinných hodnot ale zase zamlčují, že zákaz práce ve svátek pro leckoho znamená zákaz přivýdělku na lépe placené směně. A to se především týká málo kvalifikovaných profesí, kde skutečně výdělky nejsou nic moc. Přitom Zákoník práce o příplatcích za práci o sobotách, nedělích a svátcích mluví jasně.

Jak to, že stejná práva ti dobratvůrci upírají ostatním pracovníkům ve službách? Cožpak takový strojvůdce, řidič autobusu, ale i herec, fotbalista nemá stejná práva jako prodavač z hypermarketu? Jsou snad oni něco horšího, něco zavrženíhodného, něco co nemá nárok a neděli a svátky s rodinou? Je osamělost dětí takových pracovníků, jejichž rodiče musí v o sobotách, nedělích a svátcích místo trávení času s dětmi pracovat, menší než sváteční osamělost dětí, jejichž rodiče sedí na pokladně v nějakém super a hyper? Namítnete možná, že nákup se dá odložit, dobrá. Ale stejně se dá odložit cesta na chatu, do ZOO, návštěvy kina, divadla i fotbalu. A co zaměstnanci malých prodejen, ti stejná práva nemají?

Je to celé zase jen další příklad sociálního inženýrství a snahy zavádět pro „lidi“ pokroková opatření, která je ochrání. A že takových pokrokových opatření z doby minulé pamatuji. Chtěl bys nakupovat o víkendu, protože přes týden od rána do večera pracuješ? Zapomeň na to, máš být doma s rodinou. Chceš jít o víkendu do práce, protože za to máš příplatky? To tedy holenku ne, protože jen my víme, jak peníze kazí lidi a co je pro tebe správné.

Stát nás nechrání před gaunery a podvodníky, jen se nemístně plete zákazníkům a obchodníkům do života. Místo toho, aby stát chránil spotřebitele například kontrolou kvality potravin, tak bude kontrolovat, jak se dodržuje zákaz prodeje. Takový kontrolor přijde do prodejny, digitálním dálkoměrem spočte plochu prodejny, a protože o 0,01 metru čtverečního bude přesahovat povolenou plochu, začne vyplňovat formulář pokuty. To teprve bude prostor pro všimné, vlastně nevšimné. A hned bude mít PČR a soudy co dělat. A to vůbec nemluvím o výběrových řízeních na nákupy digitálních měřičů. Tím, že se stát zbytečně plete lidem do života v kdečem a zavádí neustále další a další prvky socialistického řízení obchodu, nemá čas, ani peníze, ani síly dělat to, co by měl dělat na nejvyšší možné úrovni – bránit lidi před šmejdy a jejich praktikami, a to nejen v pokoutním zlodějském prodeji, ale také třeba v té oblasti kvality potravin. Pokud tenhle zákon projde, bude to signál k dalšímu tažení socialistů za socializaci obchodní sféry. Ano, jedním z důsledků bude například zvýšení nezaměstnanosti. Odboráři nebo socialisté mohou vykládat co, chtějí, ale na rozdíl od jejich ideologie hovoří normální obchodní logika jasně: za méně prodejních hodin se méně prodá a na menší prodej je potřeba méně lidí. Také na kontrolu dodržování bude třeba více lidí placených státem, tedy větší potřeba peněz na mzdy a vybavení státních zaměstnanců a tím pádem i vyšší daně. Takže vy všichni, kdo přijdete o práci, nebo ji kvůli tomu nedostanete, kterým zase zvednou daně, nebo si nebudete moci přivydělat o svátcích a víkendech, běžte poděkovat senátorovi za ČSSD Milanu Štěchovi a Františkovi Bublanovi, soudružce Semelové a poděkujte i odborářům, kteří se vás tak vehementně zastávají prosazováním tohoto zákona o zvyšování nezaměstnanosti a daní. 

Autor: Josef Lebduška | čtvrtek 4.12.2014 8:00 | karma článku: 20,12 | přečteno: 657x
  • Další články autora

Josef Lebduška

Rozpad EU na obzoru?

Spolu s blížícím se koncem roku se, ostatně stejně jako každý rok, se rojí předpovědi, co vše nás čeká v roce 2019.

28.12.2018 v 8:00 | Karma: 21,69 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Fiskální pakt, nebo dluhová past?

Poslanci schválili 1.11. 2018 přistoupení k fiskálnímu paktu EU. Fiskální pakt, jinak Smlouva o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii, má podle vlády stabilizovat veřejné finance a zabránit zadlužování.

11.11.2018 v 8:40 | Karma: 25,04 | Přečteno: 478x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Gender nadevše

Dočetl jsem se ve zprávách, že Česká ženská lobby podala ve čtvrtek trestní oznámení na kněze Petra Piťhu kvůli kázání, které pronesl v katedrále svatého Víta na konci září.

12.10.2018 v 8:00 | Karma: 38,01 | Přečteno: 1464x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Auta ze silnic

Motto: Eurokomisařce pro dopravu Violetě Bulc se nelíbí, že se na silnicích umírá a nepřišla s ničím menším, než auta ze silnic odstraňovat.

18.5.2018 v 8:00 | Karma: 25,36 | Přečteno: 611x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Sčítání na obzoru

Tak je to zase tady. Stát potřebuje - tedy spíš pár dobře placených lidí potřebuje ukázat, že jsou k něčemu užiteční. Budeme se sčítat.

11.5.2018 v 8:00 | Karma: 26,28 | Přečteno: 473x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jako prd do Stromovky, posmívá se Fico slovenské sbírce pro Ukrajinu

29. dubna 2024  10:08

Slovenský premiér Robert Fico označil úspěšnou sbírku na munici pro Ukrajinu, ve které Slováci už...

„Islamisté si tu dělají, co chtějí.“ V Hamburku žádali zřízení chalífátu

29. dubna 2024  9:54

Víkendová demonstrace radikálních muslimů v severoněmeckém Hamburku, při které účastníci požadovali...

Královéhradecký kraj opět očekává těsný souboj ODS s hnutím ANO

29. dubna 2024  9:50

Billboardy a plakáty už několik dnů patří kandidátům červnových voleb do Evropského parlamentu. A...

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1225x
Chci komentovat události veřejného života, jak je vidím já.

Seznam rubrik