Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak ať jedí koláče

prohlásila údajně královna Francie někdy r. 1789, když se jí doneslo, že lidé nemají chléb. Zatímco rozmařile utrácela, poddaní platili stále vyšší daně a ekonomika Francie nebyla schopna utáhnout nákladný život šlechty ve Versailles. Když došla poddaným trpělivost, hlad a bída je vyhnaly do ulic, padla Bastila a s ní v r. 1792 král Ludvík XVI. Byl to definitivní konec pro starý režim.

Tehdejší Francie, se potácela na pokraji státního bankrotu. Hospodářská situace se výrazně zhoršila a k hospodářským problémům se přidala i nepřízeň počasí, která byla zapříčiněna erupcí islandské sopky Laki. Kdy v roce1783, během mohutné sopečné erupce se dostalo do atmosféry velké množství sopečného popela a sopečných plynů, zastiňujících sluneční záření. To vedlo k poklesu teplot v Evropě po několik následujících let. Změna klimatu se projevila v neúrodě zemědělských plodin a následném strádání populace, tyto problémy se však královského dvora netýkaly. Dál se vesele zdlužovalo, utrácelo a žilo na dluh. V r. 1793, po svržení monarchie nastala vláda jakobínů, která vešla ve známost jako Teror. Odhaduje se, že díky ní přišlo o život 16 až 40 tisíc Francouzů. V této nepřehledné situaci a všeobecné nestability se v roce 1799 uchopil moci bývalý dělostřelec Napoleon Bonaparte. A Evropa permanentně válčila až do r. 1815. Ztráty na majetcích a životech byly nesmírné.

Proč takový exkurz do všeobecně známé historie? Jak se ukazuje, neschopnost vládnoucích elit, kombinovaná s nepřízní přírody může zapříčinit velké společenské katastrofy. Podobně jako v tehdejší Francii, tak se dnešní hospodářství EU potýká s velkými problémy a podobně jako francouzský král si dnešní král, Evropská komise myslí, že ekonomiku uchlácholí nějakými kosmetickými změnami. Roční deficit státních rozpočtů většiny zemí EU se pohybuje v milionových částkách. Hlavní břímě daní nese na svých bedrech, jako tenkrát, produktivní část obyvatelstva. Místo reforem uvolňujících podnikání přitahuje EU šrouby zákazů, příkazů a doporučení, zrovna tak jako v tehdejší Francii  A. R. J. Turgot, neprosadil tvrdou linii reforem státní ekonomiky, žádné zvyšování daní, žádné další půjčky, nekompromisní úsporná opatření, zrovna tak se to nedaří opozici v EP.  Zvyšuje se finanční zátěž podniků i jednotlivců, berou se jim peníze, které následně rozdává EU v nepřehledném, byrokratickém a ekonomicky nesmyslném systému evropských dotací. Místo snížení finanční zátěže jednotlivce  nařizuje EU, jakou elektřinu smí kupovat, jaký štítek energetické náročnosti musí mít na bytě, jak má měřit spotřebované teplo, kolika litry smí spláchnout na WC. Podnikatelům nařizuje, kolik žen musí mít ve vedení svých firem, dokonce se zabývá tím, jak má zaměstnavatel zaměstnancům sdělit, které dny jsou pracovní a kdy mají přijít do práce. Tak jako tenkrát ve Versilles bylo nejdůležitější, jakou kdo bude mít róbu na plese, kolik peněz může prohrát v kartách, tak je dnes v Bruselu nejdůležitější kolik se může utratit za kterou pitomost. Jen za vlastní propagandu, od obrázkových knížek pro nejmenší, až po až infiltraci vysokého školství profesory placenými z rozpočtu EU, kteří přednáší o neexistujících výhodách EU, utrácí EK ročně víc jak 2,5 miliardy eur, což je daleko víc, než kolik utratí za celosvětovou propagaci např., firma Coca Cola. Všechna ta opatření jsou navržena nikoliv k tomu, aby se vypořádal nějaký specifický problémem, nýbrž k tomu, aby vzbudil dojem, že se něco děje, že EK je akční. Mnoho menších podniků, které už si nemohou dovolit takové náklady na hlídání a aplikování pravidel, je přejímáno mamutími firmami. Podniky, které nejsou nadnárodními firmami vyrábějícími kdesi v dálné cizině, kde neplatí EU předpisy o zelené energii, o emisích, o pracovních podmínkách, o životním prostředí, přestávají být konkurenceschopné, o čemž svědčí i míra nezaměstnanosti. Navíc musí platit vysoké daně, které nadnárodní kooperace v takové výši neplatí, protože zisk zdaňují kdesi v daňových rájích a své filiálky v EU nechávají jen v daňově optimálním zisku.

V řadě zemí vznikají organizace ukazující na špatné fungování EU, kdy se řeší pseudoproblémy, čím dál tím víc ekonomů poukazuje na nesmyslnost unijních opatření, na neudržitelnost systému dotací, čím dál tím víc vědců ukazuje na špatná nařízení, která ačkoliv měla zlepšit životní prostředí, tak jej zhoršuje, jako například biosložky v naftě.  Vznikají i občanské společnosti i politické strany požadující změnu fungování EU, případně rovnou vystoupení z EU. Nespokojnost obyvatel roste.

Ovšem v bruselské centrále se, „tančí“. Vesele se utrácí, řeší problémy typu velikost splachovače, kolik si smí vydělat bankéř, vliv klimatických změn na rovnost žen, zákaz nošení šperků a vysokých podpatků pro kadeřnice, právo na bankovní účet a podobné pseudoproblémy. Namísto úsporných opatření se zvyšuj rozpočet EU, skupují se dluhopisy předlužených států, tisknou se další a další peníze.

A tak lze jenom očekávat, kdy dojde k tomu, že předseda EK prohlásí: nemají chléb? Tak ať jedí koláče. Co se potom může stát, to ukazuje historie. 

Autor: Josef Lebduška | pondělí 26.1.2015 8:00 | karma článku: 26,47 | přečteno: 1004x
  • Další články autora

Josef Lebduška

Rozpad EU na obzoru?

Spolu s blížícím se koncem roku se, ostatně stejně jako každý rok, se rojí předpovědi, co vše nás čeká v roce 2019.

28.12.2018 v 8:00 | Karma: 21,69 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Fiskální pakt, nebo dluhová past?

Poslanci schválili 1.11. 2018 přistoupení k fiskálnímu paktu EU. Fiskální pakt, jinak Smlouva o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii, má podle vlády stabilizovat veřejné finance a zabránit zadlužování.

11.11.2018 v 8:40 | Karma: 25,04 | Přečteno: 478x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Gender nadevše

Dočetl jsem se ve zprávách, že Česká ženská lobby podala ve čtvrtek trestní oznámení na kněze Petra Piťhu kvůli kázání, které pronesl v katedrále svatého Víta na konci září.

12.10.2018 v 8:00 | Karma: 38,01 | Přečteno: 1464x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Auta ze silnic

Motto: Eurokomisařce pro dopravu Violetě Bulc se nelíbí, že se na silnicích umírá a nepřišla s ničím menším, než auta ze silnic odstraňovat.

18.5.2018 v 8:00 | Karma: 25,36 | Přečteno: 611x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Sčítání na obzoru

Tak je to zase tady. Stát potřebuje - tedy spíš pár dobře placených lidí potřebuje ukázat, že jsou k něčemu užiteční. Budeme se sčítat.

11.5.2018 v 8:00 | Karma: 26,28 | Přečteno: 473x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Neodstoupím, řekl Sánchez po kauze manželky. Zlepšeme politickou kulturu, vyzval

29. dubna 2024  12:41

Španělský premiér Pedro Sánchez oznámil, že demisi nepodá. Zvažoval ji s ohledem na kauzu, v níž je...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:31

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Ministr Rakušan vystoupí na tiskové konferenci. Promluví mimo jiné o migraci

29. dubna 2024  12:20

Přímý přenos Ministr vnitra Vít Rakušan promluví na pondělní tiskové konferenci o aktuálních tématech. Vyjádřit...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1225x
Chci komentovat události veřejného života, jak je vidím já.

Seznam rubrik