Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozpadne se vláda kvůli pomlázkám?

V naprosté tajnosti připravuje ministerstvo pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu přelomový zákon. Jedná se o to, že ministrovi Dienstbierovi se nelíbí velikonoční zvyk, vyšlehání pomlázkou.

Podle uniklých informací je připraven zákon, v němž vyšlehání pomlázkou bude považováno za trestný čin se sazbou 1 až 5 let. Podle návrhu i pouhé držení pomlázky by bylo považováno za trestný čin ve stadiu přípravy. Za pletení pomlázek pak bude hrozit sazba 6 měsíců až 12 let a to podle toho, páchá-li pachatel tento trestný čin v rámci organizované skupiny. Na 3 až 15 let pak bude odsouzen ten, kdo k takovémuto trestnému činu navádí nezletilé osoby. Na přípravě zákona se podílí i ministerstvo práce a sociálních věcí vedené ministryní Marksovou.

„Já bych k tomu ráda doplnila, že se jedná o iniciativu vzešlou z aktivních neziskových organizací zabývajících se postavením žen v naší společnosti“, prohlásila paní Marksová. V civilizovaných zemích není takové násilí páchané na ženách vůbec možné, přibližujeme se tím balkánským zemím. Navíc mnoho žen pak není schopno druhý den v práci sedět, což přináší velké problémy zejména soukromým podnikatelům, o které se vláda stará i na úkor velkých kooperací, dodala.

Proti tomu návrhu zákona ovšem velmi ostře vystoupil ministr financí Andrej Babiš, spolu s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou a ministrem kultury Danielem Hermanem.

Jak prohlásil mluvčí ministerstva kultury, bylo to právě ministerstvo kultury, které podalo návrh na zařazení velikonoční šlehačky spolu se svěcením kočiček na Květnou neděli do kulturního dědictví UNECO. Proto nemůže souhlasit s torpédováním návrhu zákonem připravovaným na půdě ministerstva pro lidská práva. Návrh k zařazení do světového dědictví je již podán a očekáváme zvýšený zájem nejen občanů ČR, ale i z dalších států o svěcení kočiček. Tím vzroste příjem z turistického ruchu a mimo to, ministerstvo už zadalo výrobu reklamního spotu, který se bude promítat vždy půl roku před velikonocemi ve všech televizích světa, doplnil ministr Herman. Také ve spolupráci s ministerstvem pro místní rozvoj již byl připraven dotační program na budování hotelů pro turisty v blízkosti kostelů.

Také ministr Jurečka je důrazně proti. Podle něj je pletení košíků a pomlázek jediným zdrojem příjmů zemědělců, kteří po celu zimu nemají co na práci a jsou tedy tímto návrhem silně ohroženi. Navíc v podhorských oblastech zemědělci vysázeli vrby a nyní by jim stát zmařil mnohamilionové investice. Já sám po večerech pletu pomlázky, abych uživil svou početnou rodinu, protože dotace jsou tak malé, že nás neuživí, řekl přítomným novinářům.      

Nejsilněji proti je ovšem ministr financí Andrej Babiš. Jak prosáklo ze zdrojů blízkých skupině Agrofert, Čapí hnízdo opět změnilo vlastníka. Akcie na doručitele drží neznámá osoba a do Bruselu je poslána žádost o stomilionovou dotaci. Má být zaměřena na udržitelný rozvoj venkova, pomocí starých obyčejů a zvyků. Na dotaci dosáhnou všechny farmy splňující podmínku - čapí hnízdo na území farmy nejméně po dobu pět let před podáním žádosti o udělení dotace. A právě přímo v Čapím hnízdě se má rozjet program výchovy dětí z dětských domovů. Děti se naučí je plést pomlázky, barvit vajíčka a vyrábět kraslice. Účast na programu přislíbil i prezident Miloš Zeman, jehož mluvčí doplnil, že se jedná o krásnou lidovou tradici a on sám četl článek od Ferdinanda Peroutky s názvem „Pomlázkou ženu uhoditi jest možno“.

Ministr Babiš k tomu dodal, naše nepolitické sdružení ANO myslí na lidi, ne jako Kalousek, který jenom krade, a proto na vládě přednesu návrh, podle kterého každá rodina obdrží na velikonoční pondělí od státu kopu velikonočních vajíček. „My myslíme na chudé, ne jako Nečas s Kalouskem, kteří je okrádali. Proto předkládáme zákon, který umožní všem rodinám mít velikonoční vajíčka, řekl Babiš. Ministerstvo financí už vypsalo výběrové řízení na dodavatele vajec a jejich barvení. Přihlásily se do něj tři firmy, AF vejce, Agrovejce a Fertvajce. Kritiku Kalouska a Fialy odmítl Babiš se slovy, Ať se pan Kalousek podívá, kolik toho nakradnul, já dělám všecko transparentně. A jestli tvrdí, že se jedná o moje firmy, ako to mám vědět? Já jich mám tolik, že je ani neznám, proto se mě na to nepýtajtě, běžte se spýtať Kalouska kolik nakradnul. Byl to Kalousek s Nečasem, kteří mne dostali do politiky, já jsem nechtěl.

Proto premiér Sobotka svolal mimořádné zasedání vlády na Velikonoční pondělí. Babiš s Jurečkou se nechali slyšet, že jako argument si donesou vlastnoručně upletené pomlázky: Další členové vlády se na mimořádné zasedání připravují různě. Ministryně Šlechtová a Valachová byly viděny, jak zkoušejí v kabinkách polštářky, zda se jim vejdou pod kalhoty, ministryně Marksová naopak prohlásila, že se nebojí, protože ji naposledy na velikonoce vyšlehali v páté třídě a to ještě omylem. 

Autor: Josef Lebduška | neděle 27.3.2016 9:00 | karma článku: 25,06 | přečteno: 937x
  • Další články autora

Josef Lebduška

Rozpad EU na obzoru?

Spolu s blížícím se koncem roku se, ostatně stejně jako každý rok, se rojí předpovědi, co vše nás čeká v roce 2019.

28.12.2018 v 8:00 | Karma: 21,69 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Fiskální pakt, nebo dluhová past?

Poslanci schválili 1.11. 2018 přistoupení k fiskálnímu paktu EU. Fiskální pakt, jinak Smlouva o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii, má podle vlády stabilizovat veřejné finance a zabránit zadlužování.

11.11.2018 v 8:40 | Karma: 25,04 | Přečteno: 478x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Gender nadevše

Dočetl jsem se ve zprávách, že Česká ženská lobby podala ve čtvrtek trestní oznámení na kněze Petra Piťhu kvůli kázání, které pronesl v katedrále svatého Víta na konci září.

12.10.2018 v 8:00 | Karma: 38,01 | Přečteno: 1464x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Auta ze silnic

Motto: Eurokomisařce pro dopravu Violetě Bulc se nelíbí, že se na silnicích umírá a nepřišla s ničím menším, než auta ze silnic odstraňovat.

18.5.2018 v 8:00 | Karma: 25,36 | Přečteno: 611x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Sčítání na obzoru

Tak je to zase tady. Stát potřebuje - tedy spíš pár dobře placených lidí potřebuje ukázat, že jsou k něčemu užiteční. Budeme se sčítat.

11.5.2018 v 8:00 | Karma: 26,28 | Přečteno: 473x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1225x
Chci komentovat události veřejného života, jak je vidím já.

Seznam rubrik