Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politika, ekonomika, utrácení

V r. 2000 byla přijala strategie vytvořit z EU do r. 2010 „nejdynamičtější a nejkonkurenceschopnější ekonomiku světa založenou na znalostech, schopnou udržitelného hospodářského růstu, vytvářející kvalitní pracovní příležitosti.

K tomu v r. 2012 EK vydala  prohlášení  ústy, dnes již bývalého, komisaře pro průmysl a podniky Antonio Tajaniho, že EU v oblasti podnikání za svými konkurenty zaostává a nevyužívá plně svůj potenciál.

Co se od té doby změnilo.  Po 17 letech příprav a investici 10 miliard eur začal fungovat evropský satelitní navigační systém Galileo.  Poprvé se zmínka o systému Galileo objevila ve sdělení EK v r. 1999. Hlavním gestorem programu Galileo je EK, která k tomu pověřila agenturu GSA.  Navigační systém Galileo má celkem tvořit alespoň 24 provozních družic a šest družic záložních. V r. 2016 se ve vesmíru nacházelo 18 družic a zbývajících 12 by mělo být vypuštěno do roku 2020. Podle představ EK je to cesta k nejdynamičtější a nejkonkurenceschopnější ekonomice světa. Co na tom, že jediný běžně dostupný přístroj na našem trhu je čínský Huawei Mate 9, evropský pokrok se přeci zastavit nedá.

Zatím však jen sliby. Galileo totiž stále nemá na obloze dostatečný počet satelitů a musí využívat konkurenci.  Až prý bude evropský systém plně funkční, má mít přesnost určení na metr, což překoná současnou přesnost GPS, která určuje cíl v řádech několika metrů. Placená verze Galilea pak má být přesná dokonce na centimetry.

A jaká je skutečnost? Satelity tedy krouží na oběžné dráze, vysílají signál a bez konkurenčních satelitů se zatím neobejdou. Zatím? Zatím se ukazuje, že EU tohle nějak nezvládla. Ona nejdynamičtější a nejkonkurenceschopnější ekonomika světa založená na znalostech tak nějak podcenila vývoj. K tomu, aby bylo možno určit přesnou polohu na Zemi, potřebuje systém jednotný čas. Proto jsou v každé družici dokonce čtvery atomové hodiny určující čas s přesností na nanosekundy a z rozdílu časů přijímaných z jednotlivých družic je vypočtena poloha.

Problém však je, že tyto hodiny nějak selhávají, v některých družicích dokonce už z původních čtyř, fungují pouze dvoje hodiny. A tak se o systému spuštěném s velkou pompou v závěru loňského roku tak nějak přestává mluvit. Ono totiž nelze družici stáhnout zpět na zem a hodiny jednoduše vyměnit. Proto se lehce může stát, že systém Galileo bude jedním z nejlepších systémů na světě, tedy alespoň co do ceny a počtu družic, protože místo původně plánovaných 30 satelitů jich bude ve vesmíru kroužit 60 a ani to nemusí být konečné číslo.

Tedy GNSS (Global Navigation Satellite System), - Galileo, řádně zamotává hlavu společnostem, které ho hodlaly využít. A to například v pozemní dopravě, včetně dopravy železniční, kdy měly být vyvinuty nové železniční aplikace týkající se bezpečnosti založené na tomto systému.

Jak upozorňují mnozí odborníci,  Budování Galilea je nejdražší společnou investicí členských zemí EU s náklady více než 10 miliard EUR a má pouze prestižní význam. Ředitel firmy OHB-System, která dodala prvních 14 satelitů, Berry Smutny, byl propuštěn poté, když podle WikiLeaks označil projekt za "stupidní nápad". Řekl, že jde o nadbytečnou alternativu k GPS a "vyhozené peníze evropských daňových poplatníků". Odborníci také upozorňují, že je to pouze politická otázka, EU chce mít svůj systém. GPS je teď sice méně přesný, než bude Galileo, ale až bude fungovat Galileo, bude GPS přesnější než je teď, protože fyzikální principy obou systémů jsou stejné, tedy přesnost bude zhruba stejná. Galileo tedy nepotřebujeme. Systémy GPS i Glonass poskytují stejnou službu s velmi podobnými parametry, jen u GPS nejsou dostupné vojenské signály, stejně tak i u Glonassu. Přitom civilní verze zajišťuje dostatečnou přesnost, zvláště jsou-li podporovány další infrastrukturou.

Tedy potká systém Galileo podobný osud jako větrnou farmu za tři miliardy na výrobu elektřiny při melanéském zastoupení EU na souostroví  Vanuatu?  Taky se musíte kouknout na mapu?  Navíc tam EU vybudovala ještě hřiště na kriket. Dodnes ve farmě nebyl vyroben ani kilowat, co je s hřištěm to nikdo neví, protože toto zastoupení EU bylo zrušeno. 

Autor: Josef Lebduška | pondělí 30.1.2017 8:00 | karma článku: 15,50 | přečteno: 253x
  • Další články autora

Josef Lebduška

Rozpad EU na obzoru?

Spolu s blížícím se koncem roku se, ostatně stejně jako každý rok, se rojí předpovědi, co vše nás čeká v roce 2019.

28.12.2018 v 8:00 | Karma: 21,69 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Fiskální pakt, nebo dluhová past?

Poslanci schválili 1.11. 2018 přistoupení k fiskálnímu paktu EU. Fiskální pakt, jinak Smlouva o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii, má podle vlády stabilizovat veřejné finance a zabránit zadlužování.

11.11.2018 v 8:40 | Karma: 25,04 | Přečteno: 478x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Gender nadevše

Dočetl jsem se ve zprávách, že Česká ženská lobby podala ve čtvrtek trestní oznámení na kněze Petra Piťhu kvůli kázání, které pronesl v katedrále svatého Víta na konci září.

12.10.2018 v 8:00 | Karma: 38,01 | Přečteno: 1464x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Auta ze silnic

Motto: Eurokomisařce pro dopravu Violetě Bulc se nelíbí, že se na silnicích umírá a nepřišla s ničím menším, než auta ze silnic odstraňovat.

18.5.2018 v 8:00 | Karma: 25,36 | Přečteno: 611x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Sčítání na obzoru

Tak je to zase tady. Stát potřebuje - tedy spíš pár dobře placených lidí potřebuje ukázat, že jsou k něčemu užiteční. Budeme se sčítat.

11.5.2018 v 8:00 | Karma: 26,28 | Přečteno: 473x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1225x
Chci komentovat události veřejného života, jak je vidím já.

Seznam rubrik