Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Může za to vláda?

Podle profesora Švejnara jsou české mzdy na třetině německých proto, že vlády nedokázaly tempo růstu mezd dostat na vyšší úroveň.

 A podle něj za to mohou i tuzemské firmy, které nedostatečně zvyšovaly mzdy, a zaspaly i odborářské organizace, které se dostatečně nezasloužily o růst českých mezd. Také nesouhlasí s tím, že by problémem byla čistě struktura českého průmyslu, který na trh dodává méně sofistikovaných výrobků. „Jde i o to, jaké platy nasadí vláda ve veřejném sektoru. Mzdy v soukromé sféře se od toho do určité míry odvíjejí“, prohlásil.

Zkusme se na ta tvrzení podívat blíže. Ano, lze souhlasit s tím, že za to mohou i vlády. Ne však proto, že nedokázaly tempo růstu mezd dostat na vyšší úroveň, ale proto, že do země, která měla a vysokou úroveň vzdělanosti lidí v technických oborech, měla vysoce kvalifikovanou pracovní sílu, měla jen zaostalé strojní a technologické vybavení, všechny dosavadní vlády, tu současnou nevyjímaje, lákaly zahraniční firmy stavící jen montovny, sklady a překladiště. Lákají je daňovými prázdninami, dotačními pobídkami, budováním průmyslových zón a technologických parků. To sice přináší pracovní místa, ale povětšině místa špatně placená. Také se tím jenom vyrábí komponenty a díly pro montáž výrobků kdesi v zahraničí a teprve prodejem těch finálních výrobků přichází vysoká přidaná hodnota. Ta ovšem nepřichází českým firmám, ale těm zahraničním. Dá se i souhlasit s tím, že se nedá hovořit o tom, že by produktivita práce v Česku byla výrazně nižší než v sousedním Německu, ovšem v České firmy až na pár výjimek neprodukují finální výrobky a tedy nedosahují vyšších marží, což by přinášelo i vyšší mzdy.

Ovšem nedá hovořit o zaspání odborů, které se podle pana Švejnara dostatečně nezasloužily o růst českých mezd. Zřejmě si pan Švejnar představuje, že odbory měly postupovat jako ty řecké. Vymoci například příplatky za to, že vůbec někdo chodí do práce. Jak dopadlo Řecko, které několikráte de facto zbankrotovalo, kde nakonec vláda byla nucena sáhnout lidem na úspory, seškrtat důchody a které kvůli tomu svírá vysoká nezaměstnanost, je všeobecně známo. Také názor, že jde i o to, jaké platy nasadí vláda ve veřejném sektoru a ty působí na mzdy v soukromé sféře, které se od toho odvíjejí, je podivný. Ano, zcela jistě existuje provázanost mezi mzdami ve veřejné a soukromé sféře. Ale zde si je nutno uvědomit, že to je soukromá sféra, která financuje tu veřejnou, že bez financí ze soukromé, nemá veřejná sféra z čeho žít.

Co pan Švejnar opomněl zcela, to je problematika školství, která má nemalý vliv na výši mezd. Ano, zaměstnanec mající vzdělání v oboru, který soukromý sektor požaduje, zcela jistě dosáhne vyšší mzdy. Ovšem školy, na základě směrnic z EU, chrlí pro soukromou sféru zcela nepoužitelné absolventy různých genderových, environmentálních a orálních studií. Silně pochybuji o tom, že takový vystudovaný environmentalista dosáhne vyššího platu tím, že se řetězem přiváže ke stromu, nebo vyleze na vysoký komín. Na druhou stranu je nezpochybnitelné, takový vystudovaný latinář, kdesi ve skladu nadnárodní firmy si může o svačině číst Vergilia v originále, avšak za to stěží bude pobírat měsíčně statisícový plat. A už vůbec nevidím důvod, proč by například výrobce obráběcích strojů měl zaměstnat absolventa vysoké školy, který vytvořil bakalářskou práci s názvem „Indie“, která začíná větami: „Je brzo ráno. Stojíme na pražském letišti a vzrušením mi buší srdce“. A o kus dál pokračuje: „A poprvé se budu vdávat! Čeká mě indická svatba…. Rom Harsh je můj snoubenec“. Kde se takový obor studuje? Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta.

Tedy shrnuto. Ano, za to že máme třetinové platy oproti Německu, mohou i naše dosavadní vlády. Všechny, ovšem nejvíce ty, které neustále slibují pracovní místa. Ne, vlády totiž pracovní místa netvoří, ty mají jen připravovat podmínky podnikatelům, aby se mohli rozvíjet a pracovní místa tak vytvářet. Mohou za to i nesmysly v pracovně právních vztazích navrhované ministryní Marksovou, ve školství ministryní Valachovou i rozhazování veřejných peněz ministryní Šlechtovou. A tím se dostáváme k dalšímu, za co mohou vlády. A to je vysoké zdanění práce. Jak praví jeden vtip, když má vysoká daň z cigaret odradit od kouření, k čemu je dobrá daň ze mzdy? ČR patří k zemím, kde je nejvíce zdaněna práce. Podle statistik OECD patří ČR osmá nejvyšší hodnota. Trendem je snižování zdanění práce, vždyť ve 20 členských zemích OECD zdanění práce od roku 2005 pokleslo. Například ve Švédsku o 5,4%, v Izraeli o 4,0%, v Německu o 2,7%, v Polsku o 2,4%. V ČR o 0,9%. Vlády také mohou za rozkrádání veřejných peněz, vzpomeňme na kauzu ROP Severozápad, nebo kauzu Ratha, na to jak krachují různé technologické parky a další, kolik to vše stálo veřejných peněz.

Nebýt toho, nemusely by být tak vysoké daně, podniky a podnikatelé by měli více peněz na rozvoj, lidé více peněz na utrácení a logicky by tak vzniklo více pracovních míst. A kdyby k tomu školství vzdělávalo absolventy v oborech potřebných pro ekonomiku namísto v oborech potřebných leda pro různé neziskovky typu HateFree Cultur, pak by možná už dnes rostl někde nový Baťa, nebo Daněk, Kolben, Křižík nebo Wichterle.

Uvědomme si, že bohatý stát tvoří bohatí občané. A chudý stát tvoří chudí občané závislí na různých sociálních dávkách.

Autor je členem Svobodných

Autor: Josef Lebduška | středa 8.2.2017 12:35 | karma článku: 32,37 | přečteno: 1007x
  • Další články autora

Josef Lebduška

Rozpad EU na obzoru?

Spolu s blížícím se koncem roku se, ostatně stejně jako každý rok, se rojí předpovědi, co vše nás čeká v roce 2019.

28.12.2018 v 8:00 | Karma: 21,69 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Fiskální pakt, nebo dluhová past?

Poslanci schválili 1.11. 2018 přistoupení k fiskálnímu paktu EU. Fiskální pakt, jinak Smlouva o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii, má podle vlády stabilizovat veřejné finance a zabránit zadlužování.

11.11.2018 v 8:40 | Karma: 25,04 | Přečteno: 478x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Gender nadevše

Dočetl jsem se ve zprávách, že Česká ženská lobby podala ve čtvrtek trestní oznámení na kněze Petra Piťhu kvůli kázání, které pronesl v katedrále svatého Víta na konci září.

12.10.2018 v 8:00 | Karma: 38,01 | Přečteno: 1464x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Auta ze silnic

Motto: Eurokomisařce pro dopravu Violetě Bulc se nelíbí, že se na silnicích umírá a nepřišla s ničím menším, než auta ze silnic odstraňovat.

18.5.2018 v 8:00 | Karma: 25,36 | Přečteno: 611x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Sčítání na obzoru

Tak je to zase tady. Stát potřebuje - tedy spíš pár dobře placených lidí potřebuje ukázat, že jsou k něčemu užiteční. Budeme se sčítat.

11.5.2018 v 8:00 | Karma: 26,28 | Přečteno: 473x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1225x
Chci komentovat události veřejného života, jak je vidím já.

Seznam rubrik