Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Netušili jsme, nevíme, neznáme

V roce 2014 Babiš tvrdil, že „Chorvatský systém EET je jednoduchý, nadměrně nezatěžuje podnikatele a díky on-line spojení s finanční správou nevzniká prostor pro následné úpravy přijatých a vykázaných tržeb".

Podle tehdejšího vyjádření ministerstva, by se díky zavedení systému příjmy do státního rozpočtu měly zvýšit o 30 miliard korun. Avšak v televizní reklamě v r. 2016 se mluví, že díky EET se vybere ročně navíc jen 18 miliard korun. K tomu náměstkyně ministra financí Simona Hornochová uvedla, že obtížné předpovědět možný výnos, protože je obtížné odhadnout množství peněz pohybující se v šedé ekonomice.  

Těžko něco namítat proti tomu, že daně se mají platit a že finanční správa má donutit platit daně všechy ty, kteří se tomu doposud vyhýbali. Ve skutečnosti ale EET ukazuje, že je „něco shnilého ve státě Dánském“, řečeno slovy Hamleta.

Tedy shrňme si fakta. Původně navíc 30 miliard, potom jen 18. Podle Babiše se za prosinec 2015 prý zvedly tržby restaurací o 100%. Podle statistiků jen o 7%.  Do druhé vlny EET mělo zapojit, podle Babišova ministerstva, 250 tisíc obchodníků. Ve skutečnosti se jich zapojilo pouze 112 tisíc. To číslo, těch 250 tisíc obchodníků, kteří si měli nainstalovat EET, to přišlo z ministerstva financí, tedy právě z finanční správy. A u té by člověk předpokládal, že ví, o čem mluví, že má informace. Jak však vyplývá z jejich tiskového sdělení, čtvrtmilionový odhad těch, kteří musí mít povinně EET, "zahrnuje obtížně kvantifikovatelný soubor podnikatelů", finanční správa informace nemá, nebo má nějaké podivné informace.

Kde tedy takové informace finanční správa sebrala? Finanční správa, kde by měl být co zaměstnanec, to odborník, jak hlásal slogan ANO před volbami? Vyšlo najevo, že ti odborníci udělali odhad tržeb za prosinec postavený prý na základě informací ze čtyřprocentního vzorku, kde se dala dohledat srovnatelná čísla. A co když podobní odborníci dělali odhad přínosu EET, u nákladů, jak se ukazuje, zřejmě ano.

To jenom ukazuje, že finanční správa nemá ani potuchy kdo má platit daně, kolik a jakých má plátců daní a tím méně, jaká výše daňového základu daní je přiměřená v tom kterém místě, druhu podnikání v návaznosti třeba na počet zaměstnanců. Tedy vůbec netuší kdo, co ve skutečnosti dělá a jaké by měl platit daně. A to má statistické údaje od r. 1994, kdy se přešlo na současný systém účetnictví.

A to je velmi alarmující zjištění. Protože podobné „informace“ má zjevně celá státní správa. Proto normální občan žasne, když slyší představitele státní správy občas mluvit v televizi, přečte si jejich vyjádření v tisku. A ještě víc žasne ten, kdo podniká. A tak se nedivme, když podnikatelé mluví o tom, jak jim vláda hází klacky od nohy a právě proto, že těch negativních vlivů na podnikání bylo v posledních letech tolik - tisíce omezení a změn a navyšování nejrůznějších odvodů a daní  -, že spousta podnikatelů ještě z posledních sil před sebou táhla tu těžkou káru, ale spuštěním EET už tzv. přetekl pohár a oni končí. Důsledkem je horší dostupnost služeb, zdražování.

Prostě co si pak může občan myslet o kvalitě ministerstva financí a o kvalitě státní správy obecně?  A co si má pak myslet, když sem tam prosáknou platy státních úředníků?  Vždyť odhady lišící se od skutečnosti o víc jak 50% jsou vážně alarmující. Ukazuje se, že státní správa o chodu ekonomiky skutečně nic neví a její rozhodování jsou na principu pokus omyl, a zřejmě se rozhoduje podle metody: orel ano, panna ne.  Cvičený šimpanz by to zvládl stejně dobře.

A tak do toho zapadá legendární výrok ministra Babiše, "Netušili jsme, kolik druhů podnikání u nás máme", to jen ukazuje, že ač se staví do role všeznalého podnikatele a politika, ve skutečnosti o podnikání neví nic. Jediné co umí, je lobbovat za své zájmy a tak za Česko vyjednává o změně, kterou navrhuje Evropská komise: ve všech členských zemích chce sjednotit základ daně. Změny by zasáhly společnosti s celosvětovými ročními příjmy přes 20 miliard korun. V Česku by se to dotklo pár firem, ale především jeho Agrofertu.

Autor je členem  Svobodných

Autor: Josef Lebduška | pátek 3.3.2017 9:20 | karma článku: 33,44 | přečteno: 1247x
  • Další články autora

Josef Lebduška

Rozpad EU na obzoru?

Spolu s blížícím se koncem roku se, ostatně stejně jako každý rok, se rojí předpovědi, co vše nás čeká v roce 2019.

28.12.2018 v 8:00 | Karma: 21,69 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Fiskální pakt, nebo dluhová past?

Poslanci schválili 1.11. 2018 přistoupení k fiskálnímu paktu EU. Fiskální pakt, jinak Smlouva o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii, má podle vlády stabilizovat veřejné finance a zabránit zadlužování.

11.11.2018 v 8:40 | Karma: 25,04 | Přečteno: 478x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Gender nadevše

Dočetl jsem se ve zprávách, že Česká ženská lobby podala ve čtvrtek trestní oznámení na kněze Petra Piťhu kvůli kázání, které pronesl v katedrále svatého Víta na konci září.

12.10.2018 v 8:00 | Karma: 38,01 | Přečteno: 1464x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Auta ze silnic

Motto: Eurokomisařce pro dopravu Violetě Bulc se nelíbí, že se na silnicích umírá a nepřišla s ničím menším, než auta ze silnic odstraňovat.

18.5.2018 v 8:00 | Karma: 25,36 | Přečteno: 611x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Sčítání na obzoru

Tak je to zase tady. Stát potřebuje - tedy spíš pár dobře placených lidí potřebuje ukázat, že jsou k něčemu užiteční. Budeme se sčítat.

11.5.2018 v 8:00 | Karma: 26,28 | Přečteno: 473x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1225x
Chci komentovat události veřejného života, jak je vidím já.

Seznam rubrik