Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč EU oslavuje Marxe

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker přijel na slavnostní odhalení sochy Karla Marxe. Sochu, kterou mimochodem dodal režim komunistické Číny, k  200. výročí narození Marxe.

Na projevu při odhalení sochy v Trevíru, předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se Karla Marxe zastával s tím, že za pozdější zneužití jeho učení následovníky kteří použili hodnoty které formuloval, a slova, která k popisu těchto hodnot nalezl, jako zbraně proti jiným, nelze povolávat k zodpovědnosti Karla Marxe. Je to skutečně silná formulace, protože to byl právě Marx, kdo napsal: “Buržoazní rodina ovšem zanikne spolu s tímto svým doplňkem a obojí zmizí se zánikem kapitálu. …prvním krokem v dělnické revoluci je pozvednutí proletariátu na panující třídu, vydobytí demokracie. Proletariát využije svého politického panství k tomu, aby postupně vyrval buržoazii všechen kapitál, soustředil všechny výrobní nástroje v rukou státu, tj. proletariátu zorganizovaného v panující třídu, a co nejrychleji rozmnožil masu výrobních sil. To se ovšem může stát nejprve jen despotickými zásahy do vlastnického práva a do buržoazních výrobních vztahů, tedy opatřeními, která se zdají ekonomicky nedostatečná a neudržitelná, která však v průběhu hnutí přerůstají sama sebe a jsou nevyhnutelná jako prostředek k převratu v celém způsobu výroby”. K čemu tyto teze vedly, jak vypadá vláda proletariátu a jak vypadá takový převrat v celém způsobu výroby, to jsme zde zažili na vlastní kůži, na rozdíl od pana Jean-ClaudeJunckera. A vzpamatováváme se z toho přes 28 let.

Tedy jaké hodnoty vlastně Marx formuloval a jaká slova k popisu těchto hodnot nalezl? Co vlastně udělal, že i po 200 letech od jeho narození mají mnozí potřebu stavět jeho sochy a obhajvat jeho učení?

Marx vlastně jenom opisoval - od Ricarda, to opisování, to je vlastně zvyk socialitů a komunistů všech barev. A zrovna tak jako Marx chápal a tedy opisoval špatně, navíc ještě k tomu opsanému dodal svou chybnou teorii o nadhodnotě -  tu ovšem prakticky ihned vyvrátila teorií o objektivním pojetí ceny rakouská škola ekonomie. Zrovna tak i dnes různí adademičtí socialisté opisují hlouposti a přidávají k nim ještě větší pitomosti. Marx vymyslel pojem nadhodnota, který je součástí starší a obecnější tzv. pracovní teorie hodnoty. Podle Marxe se na trhu objevil nový druh zboží - pracovní síla. Její schopností je, podle Marxe, vyrábět nadhodnotu. Nadhodnotu definoval jako část zcizené práce, té práce která vytváří rozdíl mezi tržní cenou a hodnotou zboží. Protože však pracovní síla podle Marxe nemá vlastní výrobní prostředky, musí se nabízet vlastníkům firem, tj. kapitalistům a zavedl tak pojem vykořisťování, protože pracovní síla by nemusela tolik pracovat, mohla by si ponechat nadhodnotu, kdyby neživila kapitalistu. Závěr, který z toho učinil byl chybný, protože tvrdil, že: “kapitalismus tak v historické perspektivě vyčerpává možnosti, kde by vytvářel novou nadhodnotu”. Ovšem protože však nedokázal  vyřešit problém zákona rovné míry zisku, který je v rozporu s pracovní teorií nadhodnoty, na níž je postaven I. svazek Kapitálu, Kapitál nikdy nedokončil. 

Kdo to vlastně Marx byl? Revolucionář, povaleč, placený konfident policie. Marx jako svou maturitní práci napsal "Úvaha mladého muže o výběru povolání“ , kde dává moudra jako: „Hlavním rádcem, který musí řídit výběr naší profese, je blahobyt lidstva a naše vlastní zdokonalování. Poté se dal zapsat na universitu v Bonnu, ale trávil tam veškerý svůj čas pitím a souboji. Nasekal hromadu dluhů a nebýt neustálé finanční podpory od rodičů, skončil ve vězení. Za svých studiíí v Bostnu a Berlíně utratil ohromná množství peněz svého bohatého otce. Místo studií trávil nekonečné noci v místním hostinci s ostatními mladými Hegeliánci (Georg Wilhelm Friedrich Hegel). Jeho otec k tomu napsal: „Jako by snad byl boháčem, můj pan syn utratil za jeden rok téměř 700 tolarů navzdory všem dohodám, navzdory všemu využití, zatímco ti nejbohatší utratí méně než 500". Marx nikdy nezískal titul řádným studiem na univerzitách kde studoval, ani v oboru který studoval - právo. Získal jej in absentia, podobně jako mnozí politici u nás, na universitě v Jeně, kdy stačilo zaslat svou disertační práci na téma rozdílu Démokritovy a Epikúrovy přírodní filosofie poštou a doktorský titul byl na světě. 

Byl to Engels,kdo živil Marxe, kdo po smrti Marxova otce splácel jeho dluhy u lichvářů a zástavárnách, kdo mu ze svých peněz zřídil rentu. Marx dokázal utrácet šestinásobek tehdejšího průměrného platu. Jen roku 1844 na něj přátelé z Německa vybrali 1000 tolarů, což odpovídalo např. tříletému příjmu slezského tkalce.  Přesto dokázal neustále dělat dluhy jak na běžícím pásu, byl vyhazován z bytů za neplacení nájmu.

Marxův zvyk z mládí, kterého se již nikdy nezbavil, bylo utrácet peníze jiných lidí. Zde lze tedy vypozorovat zárodky jeho zapálení pro socialisty a komunisty, kteří zrovna tak jako on rádi šilhají do cizích kapes a strašně rádi utrácí cizí peníze. A tak jenom zbývalo vymyslet nějakou teorii, která by tahání peněz z cizích kapes posvěcovala. Marxova teorie, marxismus nikdy nepomohl dělníkům, ale docela dobře živila desítky tisíc různých zapálených akademiků. Tedy alespoň do té doby, dokud opravdu nepřišla opravdová marxistická revoluce a nesmetla je do nějakého Gulagu.

Marx celým svým životem dokazoval, co je typický komunista. Hospodský povaleč, žvanil vymýšlející důvody jak ospravedlnit žítí na úkor druhých, člověk který dokáže jen kušnit a nic víc.

Není tedy vůbec k podivení, že předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker přijel na slavnostní odhalení sochy Karla Marxe a pronesl projev obhajující učení Marxe.  Protože současné vedení EU je prolezlé duchem marximu snad víc, než komunistické vlády minulosti. Neustále totiž šilhá do cizích kapes, hledá jak utratit cizí peníze a zrovna tak jako Marx dokáže sekat dluhy a utrácet víc než je záhodno.

Autor: Josef Lebduška | pondělí 7.5.2018 8:00 | karma článku: 26,93 | přečteno: 530x
  • Další články autora

Josef Lebduška

Rozpad EU na obzoru?

Spolu s blížícím se koncem roku se, ostatně stejně jako každý rok, se rojí předpovědi, co vše nás čeká v roce 2019.

28.12.2018 v 8:00 | Karma: 21,69 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Fiskální pakt, nebo dluhová past?

Poslanci schválili 1.11. 2018 přistoupení k fiskálnímu paktu EU. Fiskální pakt, jinak Smlouva o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii, má podle vlády stabilizovat veřejné finance a zabránit zadlužování.

11.11.2018 v 8:40 | Karma: 25,04 | Přečteno: 478x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Gender nadevše

Dočetl jsem se ve zprávách, že Česká ženská lobby podala ve čtvrtek trestní oznámení na kněze Petra Piťhu kvůli kázání, které pronesl v katedrále svatého Víta na konci září.

12.10.2018 v 8:00 | Karma: 38,01 | Přečteno: 1464x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Auta ze silnic

Motto: Eurokomisařce pro dopravu Violetě Bulc se nelíbí, že se na silnicích umírá a nepřišla s ničím menším, než auta ze silnic odstraňovat.

18.5.2018 v 8:00 | Karma: 25,36 | Přečteno: 611x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Sčítání na obzoru

Tak je to zase tady. Stát potřebuje - tedy spíš pár dobře placených lidí potřebuje ukázat, že jsou k něčemu užiteční. Budeme se sčítat.

11.5.2018 v 8:00 | Karma: 26,28 | Přečteno: 473x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1225x
Chci komentovat události veřejného života, jak je vidím já.

Seznam rubrik