Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sčítání na obzoru

Tak je to zase tady. Stát potřebuje - tedy spíš pár dobře placených lidí potřebuje ukázat, že jsou k něčemu užiteční. Budeme se sčítat.

Sčítání má v Čechách dlouhou historii. Jako za prvé  lze považovat nejstarší dochovaný soupis na majetku litoměřického kostela z roku 1058. Prvé plošné sčítání zavedla patentem císařovna Marie Terezie 13. října 1753, kdy poprvé bylo zahájilo celoplošné sčítání provedené v roce 1754. 

A už tenkrát se sčítání setkalo s odporem. Měli jej provádět farnosti, ovšem obavy ze vzrůstu daní, odpor šlechty proti centralistickým snahám dvora, to vše vedlo k četným zkreslením. A z historie víme, že obavy nebyly neopodstatněné, že už tenkrát stát získané údaje využíval především k vojenským účelům a zvyšování daní. Už roku 1652 bylo rozhodnuto o provedení podrobného soupisu všeho berni podrobeného majetku- tedy všeho co lze zdanit. A samozřejmě jakýkoliv soupis počtu poddaných byl výhodným pro vojenské účely.

Naše vláda v demisi plánuje další sčítání, které se má provést v roce 2021. Na rozdíl od doby Marie Terezie už není třeba pro zvyšování daní pracně sčítat mlýny, kostely, fary, lesy, živnostníky, počet ovčáckých mistrů a pacholků, výměru a  bonitu půdy, tedy možný výnos. Na to přeci máme EET, kontrolní hlášení, hlášení na zdravotní pojišťovny, správu sociálního zabezpečení a DPH. 

Tedy k čemu potřebujeme v 21. století sčítání lidí, domů a bytů? K čemu pak máme katastrální úřady, stavební úřady? Tam mají údaje o každé nemovitosti včetně plánů a záznamů, kdy naposledy v nemovitosti měnili okna, například. A k čemu potřebujeme sčítat lid? Za Marie Terezie možná potřebovali vědět, kde a koho mají verbovat v případě války, ale dnes? V době, kdy se předhání, který novorozenec bude prvým novorozencem roku, aby maminka dostala sadu plínek? Kdy stát ví u každého novorozence nejen datum narození, ale pomalu i setinu vteřiny, ve které se objevil na světě? Kdy stát ví o každém, kdo umře? Zdravotní pojišťovny, nemocnice , lékaři, komerční pojišťovny, správa sociálního zabezpečení, banky, matriky, mobilní operátoři, ČT, ČRo, ti všichni vědí, kde bydlíte, co děláte, kolik si vyděláte, kolik je vás hlášeno na které adrese, kde se pohybujete, kdy jste měli naposled průjem, díky elektronickému receptu i to, kdy naposledy jste užívali penicilín. Stát má přehled kolik platíte daní, kolik máte aut, polí, lesů, s kým firmy obchodují kolik utrží, prostě vše.

Konec konců, sami zcela jistě víte, jak vám chodí různé reklamy, protože zrovna před týdnem jste se podívali na internetu kolik stojí nová postel. A zrovna tak má vaše banka přehled ve kterém obchodě kolik utratíte, obchodník díky věrnostní kartě co kupujete, jaké víno pijete, zda preferujete ryby nebo zeleninu. 

Stát má o vás veškeré potřebné údaje kdesi v databázích různých ministerstev, správ, polostátních firem a podobně. Ovšem státní správa je prolezlá nekompatibilními systémy, které ze záhadných důvodů pořizuje každý nový ministr (no, možná až tak záhadné ty důvody nejsou), konec konců někteří odsouzení by mohli mluvit.  

Tedy by možná bylo nejdříve vhodné sladit databáze státních orgánů, požádat o zasílání dat různé polostátní firmy, jako ČEZ, zdravotní pojišťovny a podobně a pak pro potřeby různých statistických údajů z nich tahat data. Tím by došlo nejenom k úspoře státních peněz, ale i úsporm za zjišťování a následné zpracování údajů. Navíc by nikdo nemusel obtěžovat občany.

To ale asi není žádoucí, vždyť to by si kadý ministr nemohl pořídit pro svůj úřad zbytečný a nevyužívaný program za miliony, ukázalo by se najednou, že spousta lidí ve státní správě nemá do čeho píchnout a jsou už nyní placeni zbytečně a různým politikům by ubyl prostor pro zakládání firem cucajících státní peníze.

Zcela jinou věcí je, zda stát skutečně všechny ty údaje potřebuje a umí je využít k zlepšení života lidí. Občas, když vidím, jak se opravují silnice, jaké jsou úřední hodiny na úřadech, jak na sebe navazují spoje v dopravě, jak jsou uplatňovány zákazy - například prodeje o svátcích, pak mám dojem že ty údaje jsou využívány namísto k usnadnění života občanů zcela opačně. 

Autor je členem Svobodných

Autor: Josef Lebduška | pátek 11.5.2018 8:00 | karma článku: 26,28 | přečteno: 473x
  • Další články autora

Josef Lebduška

Rozpad EU na obzoru?

Spolu s blížícím se koncem roku se, ostatně stejně jako každý rok, se rojí předpovědi, co vše nás čeká v roce 2019.

28.12.2018 v 8:00 | Karma: 21,69 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Fiskální pakt, nebo dluhová past?

Poslanci schválili 1.11. 2018 přistoupení k fiskálnímu paktu EU. Fiskální pakt, jinak Smlouva o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii, má podle vlády stabilizovat veřejné finance a zabránit zadlužování.

11.11.2018 v 8:40 | Karma: 25,04 | Přečteno: 478x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Gender nadevše

Dočetl jsem se ve zprávách, že Česká ženská lobby podala ve čtvrtek trestní oznámení na kněze Petra Piťhu kvůli kázání, které pronesl v katedrále svatého Víta na konci září.

12.10.2018 v 8:00 | Karma: 38,01 | Přečteno: 1464x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Auta ze silnic

Motto: Eurokomisařce pro dopravu Violetě Bulc se nelíbí, že se na silnicích umírá a nepřišla s ničím menším, než auta ze silnic odstraňovat.

18.5.2018 v 8:00 | Karma: 25,36 | Přečteno: 611x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Proč EU oslavuje Marxe

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker přijel na slavnostní odhalení sochy Karla Marxe. Sochu, kterou mimochodem dodal režim komunistické Číny, k 200. výročí narození Marxe.

7.5.2018 v 8:00 | Karma: 26,93 | Přečteno: 530x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradí ji Havel?

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:31

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  13:27

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:21

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1225x
Chci komentovat události veřejného života, jak je vidím já.

Seznam rubrik