Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pane Lebduško, proč píšete ekonomické úvahy, když ekonomii nerozumíte ani zbla!

  Vy snad v ČR nakupujete v Eurech (ač máte mzdu v korunách)?  Teprve tehdy byste opravdu přišel o své peníze.  Ale tak to přece, pane Lebduško   n e n í ! Vy máte mzdu v korunách a v korunách platíte nakupované zboží. Inflace je mimořádně nízká, takže i v případě stálého platu nakoupíte skoro stejně (a to se platy zvyšují). Rovněž korunový vklad snad používáte především ke korunovým nákladům. Takže v čem Vám bylo ublíženo?

   PS: Samozřejmě jsou dražší zájezdy a případný život na dovolené. Ale to snad není rozhodující část nákladů. A cena těch zájezdů se promítá do inflace.

   Dodatek: Jak přijde jeden k číslu 110 mld. ztráty obyvatel? Tedy k celým 3 % HDP (a asi 6 % části HDP, tvořenému vlastní spotřebou)?

0 1
možnosti

Sice v Česku nakupuji v Kč. Ale v otevřené ekonomice, jako je ta česká nakupuji i to, co se dováží, pŕipadně vyrábí z dovozených surovin, či vyrábí na dovezených technologiích. Počínaje zemním plynem, konče třeba rajčaty. Například dovoz ropy, která se obchoduje v USD díky kroku ČNB podražil. To se samozřejmě promítlo do cen prakticky všeho zboží, cen jizdněho i služeb. Takže se to opravdu netýká jen těch zájezdů, týká se to i obyčejné cesty do zaměstnání. Těch 110 miliard je právě to, o co se snížila jednorázově hodnota vkladů vedených na korunových účtech. O penize tímto krokem přišel prakticky každý občan, jak důchodce, který doplácí na léky vyrobené kdesi mimo ČR, jako ten kdo šetřil na zahraniční dovolenou, tak ten, kdo zaplatil víc za plyn, benzín i ta rajčata. Prostě si za své penize můžeme dovolit koupit méně výrobků a služeb.

1 0
možnosti

Guvernér ČNB by se mél omluvit a rezignovat.

0 0
možnosti

Držet kurz koruny je samozřejmě nesmysl. A co se tím změnilo pro Vás?

0 1
možnosti
  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1225x
Chci komentovat události veřejného života, jak je vidím já.

Seznam rubrik