Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Kdyby EU jen šilhala do cizích kapes, bylo by to ještě dobré, jenže ona tam šátrá svými nenechavými prackami. :-(

2 0
možnosti
VV

Jak jste prosim prisel na to, ze by EU oslavovala nejakeho Marxe. Nevsiml jsem si ze by oslavovala ani Karla Marxe, ani Reinharda Marxe.

Tomu Karlovi byl odhalen v jeho rodisti pomnik a vzpomenuta jeho filosoficka dila. Kardinal Reinhard Marx arcibiskup Mnichovsky a Freisingsky je dost casto videt v televizi, ale ze by ho nekdo z EU nejak oslavoval jsem si take nevsim.

2 1
možnosti
JL

Pokud se jeden z nejvyšších představitelů EU zúčastní slavnostního odhalení sochy v rámci oslav výročí narození, pak zjevně jen proto, aby ukázal, že EU se od oslavy distancuje, že?

2 0
možnosti
PB

Karma. Naprosto excelentně, pravdivě, poučně a přitom čtivě napsáno. Vás, pane, budu číst rád.

1 0
možnosti
AR

Bohužel dosud vedení EU - komise v Bruselu - je řízená lidmi z levice a liberálů, kteří zvítězili v eurovolbách r. 2014. Lidovci a konzervativci jsou už druhé období tam v menšině a opozici. Juncker musel tam nějak zblbnout.

1 0
možnosti
Foto

To, že Marx nedokázal vyřešit nedokázal vyřešit problém zákona rovné míry zisku, který je v rozporu s pracovní teorií nadhodnoty, na níž je postaven I. svazek Kapitálu, Kapitál nikdy nedokončil, to neznamená, že ten problém není řešitelný. U nás ho vyřešil Miroslav Toms.

Chybou Marxe bylo, že předpokládal rozdílné organické a technické složení kapitálu v jednotlivých odvětvích. Tedy přistoupil k tomu staticky, nikoliv dynamicky. Měl předpokládat shodné složení a zkoumat, jak dochází k odchylkám a jak jsou tyto odchylky vstřebávány tak, že ke shodnému složení opět dochází na jiné úrovni.

Další chybou bylo, že na rozdíl od Smithe nepředpokládal, že jednotlivci disponují měnícím se lidským kapitálem, za jehož použití jsou odměňovani.

Pozn. Existence neviditelného lidského kapitálu vysvětluje rovnou míru zisku dostatečně robustně.

0 0
možnosti
JL

Poblém není řešitelný. Protože veškeré výrobky jsou výsledkem hitorických znalostí všeho lidstva. vezměme třeba takový automobil. Někdo objevil kolo, někdo výrobu benzínu, oceli, princip spalovacího motoru a tak dále. Další přišel na to, jak to vše spojit a vyrobit automobil. další do toho vložil své nápady na oprganizaci výroby, svůj kapitál, sou práci. A další sestavují automobil, jiní ho prodávají. Kdo z nich má větší podíl, jaké je spravedlivé rozdělení?

Marx sice vytvořil nějakou teorii, ta se ukázala jako neživotaschoná, viz státy socialisické soustavy. Navíc Marx nikdy nevytvořil teorii toho, co má přijít po pádu kapitalizmu. Jediné co vytvořil byl pochybný konstrukt jakéhosi práva na zabavování majetku těm úspěšnějším.

1 0
možnosti
  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1225x
Chci komentovat události veřejného života, jak je vidím já.

Seznam rubrik