Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Víte, vandr by politikům neprospěl. Ti totiž neurčují to zda jdeme cestou liberalizmu či socialismu. Vždycky tu budou politici všech možných cest, ale ti, kdo skutečně určují tvář země jsou občané, kteří si zvolí jakou cestou chtějí jít.

0 0
možnosti
JL

Bohužel praxe dokazuje, která cesta je ta správná. Být správná za socialistická, ta dnes země jako Kuba a KLDR jsou lídry ve světě. Zrovna na příkladu severní a jižní Koreje je to markantní.

0 0
možnosti
AK

Ani socializmus ani liberalizmus. Nástup kapitalismu byl - jak už to tak v kapitalismu chodí - spojen s penězi.

Aristokracie a církev neplatily daně, zatímco buržoazie ano a ne malé.

Byla tedy potřebná radikální změna, protože aristokracie a církev by se svého dobrého bydla dobrovolně jistě nevzdaly. Proto došlo k revoluci a tedy k rychlé a radikální změně, spojené - jak už to tak v revoluci bývá - s násilím a terorem.

Ohromný pokrok kapitalismu byl v tom, že člověk přestal být nevolník o jehož osudu rozhodoval jeho pán a majitel. Logicky navázala definice toho, že lidé se rodí sobě rovni a jsou nadáni jistými nezcizitelnými právy.

Podstatou kapitalismu je ale rozvoj a expanze, což spolu se svobodnou soutěží planeta umožňovala.

Jenže prostor pro expanzi se vyčerpal. Kam se má kapitalismus rozvíjet? A soutěž, jejíž výsledkem je jeden vítěz a miliony poražených, mi také nedává dobrý smysl.

Extrémistická neoliberální ideologie vede k návratu do feudalismu. Tento novodobý feudalismus vede k vzniku novodobé aristokracie (která také už neplatí žádné daně) a k upadání stále většího počtu lidí do stavu ekonomického nevolnictví.

Možná tedy bude i kapitalismus zlikvidován stejným způsobem jako před více než 200 lety ve Francii jiná brzda rozvoje společnosti.

Ovšem čím bude nahrazen?

Nemám tušení...

0 0
možnosti
Foto

Díky, že jste připomněl Rašínova vraha.

Měli bychom ale rozlišovat mezi pojmem sociální a socialistický. Socialismus předpokládá společné vlastnění výrobních prostředků (tedy státní). EU není socialistická, protože převažuje soukromé vlastnictví. Ale je - a možná dost přehnaně - sociální. Nebo lépe - špatně se hospodaří se "společnými" prostředky. Viz zneužívání dotací u nás, přičemž se za to EU kritizuje. Máslo na hlavě máme my. Když ČR měla na půl roku předsednictví, dokázali jsme jen to, že padla vláda.

Bohužel, druhého Rašína nemáme. Též se podílel na tvorbě nové ústavy.

1 0
možnosti
JL

Máte pravdu. Byl to právě Rašín, který se velikou měrou podílel na tom, že tehdejší ČSR vznikla, že odluka od Rakousko- Uherska proběhla vcelku bezkonfliktně, že ČSR vůbec dokázala fungovat. Tak jako Masaryk měl vůdčí roli na poli mezinárodním, tak Rašín měl vůdčí roli na poli domácím. Ano, Rašín je nedoceněná postava našich dějin.

2 0
možnosti
IM

I40v68o 63M79i96l44d41a

4. 3. 2015 9:37

KARMA za stručný a objektívní pohled na realitu.

bohužel, pravdoláskaři jsou natolik opojeni vlastním egem, že nebudou ochotni - natož schopni - tento článek přečíst, neřku-li se nad významem slov zamyslet a pak zpytovat svědomí. žijí totiž v přesvědčení, že dluh je nejlepší investice, že dluh splácí jen hlupák, blázen a idiot, a že žít podle rozkazů, zákazů a nařízení je ta nejskvělejší cesta k blahobytu ducha i těla. a tuto zvrácenou ideologii dnes znovu vnucují i slušným, inteligentním a přemýšlivým lidem. a jelikož těch neslušných, neinteligentních a nepřemýšlivých lidí je zase většina ( a stále jich mainstreamově přibývá ), hrozí EUSA nezáviděníhodná budoucnost v reálném socialismu humanitárního typu, čiliž štěstí a rovnost v chudobě a uniformitě, šťastný život podle rozkazů a hesel...

3 0
možnosti
AK

Ale vždyť je to přesně naopak.

Bohatí stále více bohatnou a chudí stále více chudnou, tak o jaké rovnosti v chudobě to mluvíte?

Jestli nám něco v budoucnosti nehrozí, tak tohle.

Protože žijeme v nejspravedlivější společnosti všech dob, považuji dokonce za správné, že v příštím roce převýší majetek nejbohatšího procenta populace souhrn toho, co vlastní zbylých 99% populace.

Rozdíly jsou dány zřejmě tím, že bohatí usilovně pracují a šetří, zatímco my ostatní jsme líní a žijeme si rozmařile nad poměry...

1 3
možnosti
AK

Pokud máte rád liberalizmus, měl byste žít na Ukrajině.

Dobře informovaní kamarádi kamarádů dokázali dokonale využít oproštění od všelijakých zákazů a "brzdiček". Rozhodují o tom, kdo bude platit daně a kdo bude od této povinnosti osvobozen. Určují co bude platit jako zákon a co a koho není třeba respektovat. Disponují vlastními vojenskými jednotkami a jsou schopni vykonávat vojenské operace dle svého uvážení. Jakmile zbavíte svobodu hromadit majetek jakýchkoli bariér a zábran, jakmile zablokujete toky redistribuce a soukromé zájmy postavíte nad zájem veřejný, stane se korupce tou nejkratší a ekonomicky nejefektivnější cestou maximalizace osobního úspěchu. Moc politická se pak rozpustí v moci ekonomické a trh definitivně zvítězí – na prodej je naprosto všechno. Můžete si koupit beztrestnost, nová a nová privilegia, poměrně lacino si pořídíte politický vliv. Žijete pak v Klausově deregulovaném ráji.

Pravidla nezmizela, pořád některá existují. Jste to však vy, kdo stanoví, kdy a pro koho budou platit. Žádný stát vám do toho nebude drze zasahovat, žádná veřejná instituce vaší autoritě, tedy vaší peněžence neodolá.

0 6
možnosti
Foto

Pane Kounovský, zjistěte si co je to liberarismus, aby jste nebyl pro smích.

1 1
možnosti
Foto

Zajimavy clanek, dovoim si nesouhlasit s poslednim odstavcem.

To co je v EU a zakonech jimi pripravenych neni socializmus, ale bordel.

Protoze kvalitni a spravny socializmus by rozhodne nenechal rozkradat pomalu ale jiste nasi republiku, potazmo unii, ale hledel by na skupiny obyvatel rovnomerne. A hlavne, obnovil by narodni hospodarstvi, a ne tu trosku co nam zbyla.

Divime se, ze se nesnizuji dane, ale jak muzete snizit dane, kdyz potrebujete a je v zajmu obcanu udrzet nejake to zdravotnictvi a skolstvi? To jde pouze v dobe, kdy funguje narodni prumysl a narodni hospodarstvi, ktere prinese penize do statniho rozpoctu. Jenze my si vse rozkradli a penize jdou jinam, a proto je nutne mit dane tak velike, aby prinesli aspon nejake ty penize do rozpoctu (navic kdyz u nas se jeste na danich podvadi).

Takze ne socializmus, nebo liberalizmus, ale souhlasim s vami, ze je nutne mit politiky, kteri nehledaji jen svuj prospech, ale hlavne prospech republiky. A tim nemyslim ani aktualne treba Babise nebo Sobotku a uz vubec ne Kalouska (a rozhodne ne Filipa).

Je nutne zacit hledat a nenecat se opit rohlikem. Ten kdo hlasa privatizace a svobodu v podnikani bez dani, je dle meho zlodej. Protoze tato zeme, majetek nas vsech, umoznil podnikat temto lidem, a proto se musi podilet na blahobytu vsech...A nebo, musime znarodnit zpet zdroje teto zeme (a to vsechny, i ty co byli zybtecne rozprodany a novymi majiteli poslany ke dnu protoze byly konkurenci), aby nesli opet penize zpet do rozpoctu...

2 4
možnosti
Foto

Pane Čapku, podnikani bez dani? Kdo to hlásá ? Takového ekonoma neznám. Co je to majetek nás všech ? Je to ten, co koministé ukradli právoplatným majitelům ? To by mně zajímalo.

1 1
možnosti
IC

Odešli jsme z jednoho a bohužel spadli do stejného. Kde jsou ty časy, kdy Klaus odmítl takové opatření s tím, že by stálo víc, než by přineslo.

3 0
možnosti
FV

Rašína dávkujte opatrně, zas tak super nebyl. Jeho deflační politika není o nic lepší než ta současná inflační.

1 1
možnosti
JL

Komunisté Rašína přímo nenáviděli, až nakonec komunistický atentátník Rašína zabil. Pikantní na tom je, že po obsazení ČSR nacisty, byl tento komunistitický atentátník puštěn z vězení. Možná to ukazuje na podobnost ideologií nacizmu a komunizmu. Nakonec atentátník po r. 1948 prožil zbytek života jako komunistický funkcionář.

4 0
možnosti
TN

Neházel bych to jen na politiky, kteří shlíží k politikům vedoucím EU jako k nějakým bohům.

Máme taky dost politiků, kteří jsou pevně zakotveni v době, kdy jet na vandr bylo prostě nemožné. A snaží se vyhovět voličům, kterým se po té době taky stýská a považují ji za ideální.

2 0
možnosti
  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1225x
Chci komentovat události veřejného života, jak je vidím já.

Seznam rubrik